#aanrader·Aanrader·Recensie van Carla·Recensies

Mentale kracht – Dai Carter  “Mentale kracht wat is het en hoe kan je het vergroten? Dit alles gevat in een persoonlijk verhaal!”

Dai Carter  – Mentale kracht.

  • Auteur: Dai Carter  
  • Uitgever: Prometheus
  • Nederlands
  • februari 2023
  • 9789044652154
  • 224 pagina’s

Mentale kracht van Dai Carter.

Dia Carter diende dertien jaar bij de Koninklijke Landmacht, waarvan de laatste tien jaar bij het Korps Commando Troepen. Hij ging in die tijd acht keer naar diverse conflictgebieden en was daar onderdeel van geheime missies. Als leek geen idee hebbende wat dit echt allemaal inhoudt, kan ik hier toch alleen maar mateloze bewondering voor hebben.  Door het zien van Kamp van Koningsbrugge kan je, denk ik, slechts een beeld vormen van het fysieke onderdeel tijdens deze missies. Wat het mentale deel voor invloed kan hebben gehad kunnen ‘wij leken’ ons in het geheel niet voorstellen vermoed ik.

Vorig jaar kerst kocht ik het boek Nu of nooit van Dai Carter  voor onze oudste zoon. Ik ‘ken’ Dai van het tv programma Kamp van Koningsbrugge en ik ken onze oudste zoon als geen ander en wist daardoor dat ik hem hiermee een groot plezier zou doen. Dat klopte zeker. Aangezien ik zelf toch ook enige nieuwsgierigheid had wilde ik wel graag Mentale Kracht gaan lezen wat ik dus deed.

In Mentale kracht heeft Dai twee componenten centraal gesteld: Weerbaarheid en Veerkracht! Hij beschrijft uitgebreid, ook aan de hand van persoonlijke voorbeelden, wat mentale kracht betekent, het verschil tussen weerbaarheid en veerkracht en hoe je je eigen mentale kracht kan vergroten. Door zijn achtergrond bij de Koninklijkje Landmacht/Korps Commando Troepen heeft hij het nodige meegemaakt, maar ook zijn jeugd is nogal ‘bewogen’ geweest. Waar hij in eerste instantie dacht dat hard zijn voor zichzelf de beste oplossing was om door te gaan, kwam hij later tot andere inzichten. Door zijn persoonlijke ervaringen in zijn leven met mentale kracht en zijn gedegen literatuuronderzoek over dit onderwerp weet hij waar weerbaarheid en veerkracht over gaan en geeft hij op dit vlak praktische tips hoe dit kan worden toegepast in het dagelijks leven. Het is zijn persoonlijke missie om zoveel mogelijk mensen mentaal krachtiger te maken om ze te wapenen tegen de wereld van nu, waar nogal wat speelt. In groter geheel (pandemie, oorlog) maar mogelijk ook op persoonlijker vlak, als er problemen spelen zoals burn-out, depressie, druk van sociale media bijvoorbeeld.

Het boek is heel toegankelijk geschreven en doorspekt met persoonlijke ervaringen. Dai, gehard door het leven, benadrukt ook een spirituele kant, zonder daarin ‘zweverig’ te worden. Of je nu zelf het idee hebt dat je mentaal krachtiger zou moeten worden of niet, ik denk dat iedereen iets aan dit boek zou kunnen hebben. Al zou het je alleen maar tot nadenken zetten over jezelf. Ik ben intussen in elk geval ook nieuwsgierig geworden naar Nu of nooit, dus ik weet met wie ik van boek ga ruilen! #Aanrader.

Lieve leesgroet, Carla Kooijman