Aanrader·Boekentips·Harper Collins·Mustread·Pageturner·Recensie van Elsa·Recensies·Thriller

De stille kamer – Nadine Matheson “Net zoals met het debuut van Nadine Matheson heb ik genoten van een heerlijk stevige thriller!”

De stille kamer – Nadine Matheson

“Door originaliteit in het thrillergenre wordt je absoluut verrast.” 

  • Auteur(s) : Nadine Matheson
  • Uitgeverij : Harper Collins
  • ISBN : 9789402711455
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina’s : 400
  • Verschijningsdatum : 7 februari 2023

In een kerk onderzoekt inspecteur Anjelica Hensley samen met haar team de moord op een geliefde pastor. Bij toeval ontdekt ze in een donkere kamer een tweede slachtoffer. De aan een bed vastgebonden man is op sterven na dood, en zijn lichaam vertoont tekenen van een zware marteling.

Terwijl de media Anjelica vanwege haar reputatie in een eerdere zaak nauwlettend in de gaten houden, moet ze deze ingewikkelde zaak zien op te lossen. Als er weer een vastgebonden lichaam wordt gevonden, is het haar duidelijk dat er een meedogenloze seriemoordenaar actief is. Om te voorkomen dat de lijst met slachtoffers steeds langer wordt, zullen zij en haar team werkelijk alles op alles moeten zetten om deze ingewikkelde zaak op te lossen…

Mijn leeservaring

Mijn enthousiasme omtrent het debuut ‘De puzzelman’ van Nadine Matheson was al niet te missen zo’n twee jaar terug en toen gaf ik al aan dat ik van harte uit keek naar haar vervolg werk. Dus toen uitgeverij Harper Collins met de promotie begon rondom ‘De stille kamer’ belandde het boek heel snel op mijn wishlist en nog sneller bij mij thuis.

En geloof het of niet maar vanaf de proloog was ik weer volledig verzonken in het nieuwe verhaal waarin opnieuw inspecteur Anjelica Henley (alvast enig aandachtspuntje voor de uitgeverij, haar achternaam wordt op de achterflap van de paperback in de eerste instantie anders gespeld dan voortdurend in het inhoudelijke verhaal). De schrijfstijl voelt direct soepel lezend, duidelijk qua bedoeling, sfeer scheppend, spanning verhogend en nog zoveel meer. De leesflow is aan, blijft behulpzaam al doch positief dwingend voortvarend en neemt niet meer af totdat je het boek definitief dichtslaat.

“Dat was een hele verbetering vergeleken met de kerken uit haar kindertijd die ’s winters steenkoud waren en ’s zomers zo afgrijselijk heet dat je je afvroeg of er misschien een gruwelijk pact met de duivel was gesloten.”

Inspecteur Henley is & blijft tevens met dit verhaal een favoriet personage van mij uit de fictieve thriller boeken wereld, ze kan zich absoluut meten met gevestigde karakters van Karin Slaughter en consorten. Er worden overigens andere bekende schrijversnamen als vergelijking genoemd op winkel websites zoals die van Bol, Bruna enzovoort. Angelica Henley komt op mij over als een realistisch mens, met behoorlijk rugzak, herkenbare karakter eigenschappen waardoor je als lezer gemakkelijk met haar meeleeft. Alle mede personages laten net zo goed een diepe indruk achter, ieder op zijn/haar eigen manier.      

“Er waren talloze zwarte en Aziatische jongemannen die dat geluk niet hadden en wier luide protesten waren genegeerd, bespot of afgedaan als een overdreven reactie.”

De gruwelijkheden, psychologische spelletjes en tijdsdruk die de inspecteurs moeten voelen om de juiste dader te pakken zorgt voor een stevige strak aangespannen spanningsboog  gedurende de gehele tijd die nauwelijks afneemt als de ontknoping daadwerkelijk daar lijkt te zijn. Dit bindt de lezer van begin tot eind. Geen ruimte voor verlies van aandacht of verveling met betrekking tot het inhoudelijke verhaal.

Nog één ander aandachtspunt voor de uitgeverij vind ik de vertaling van de titel vanuit de oorspronkelijke Engelse taal. De Nederlandse titel vind ik persoonlijke minder goed passen bij het daadwerkelijke verhaal wat vertelt wordt, de titelverklaring komt niet tot z’n recht als je het mij vraagt. ‘The binding room’ is de authentieke Engelse titel en wellicht is die minder perfect overeenkomend te vertalen naar het Nederlands. Kijkend naar wat er daadwerkelijk speelt had er wat mij betreft toch beter op gelet kunnen worden, maar goed ik ben gelukkig niet iemand die de eindbeslissing hoeft te maken.    

“Henley stapte het politiebureau van Lewisham uit en zoog haar longen vol koude winterlucht. Ze keek omhoog naar de weinige sterren die aan de stedelijke avondhemel twinkelden.”

Net zoals met het debuut van Nadine Matheson heb ik genoten van een heerlijk stevige thriller! Van de subtiele droog, karakter passende, humoristische opmerkingen. Haar fantastische schrijfstijl en maatschappij leerzame kritische inzichten. Ik kijk opnieuw uit naar nieuw werk van deze schrijfster, zij verdwijnt niet meer van mijn radar en ik raadt ieder thrillerlezer van harte haar boeken aan. Door originaliteit in het thrillergenre wordt je absoluut verrast.  

Lieve leesgroet, Elsa.

Een gedachte over “De stille kamer – Nadine Matheson “Net zoals met het debuut van Nadine Matheson heb ik genoten van een heerlijk stevige thriller!”

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s